W dniach 8 oraz 16 lutego 2017r. odbyły się warsztaty żywieniowe i kulinarne w Budynku Integracji Społeczności Wiejskiej w Żdżarach. Zajęcia były prowadzone bezpłatnie i przeznaczone dla odbiorców pomocy żywnościowej. Z warsztatów skorzystało łącznie 25 osób.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych aktywnie brali udział w przygotowywaniu potraw wykorzystując produktu sezonowe i lokalne. Podczas zajęć rozmawiano o tajnikach smacznej, zdrowej i taniej kuchni. Beneficjenci mogli usłyszeć informacje nt. zasad prawidłowego żywienia i wartości odżywczych przygotowywanych przez nich posiłków.
Z kolei podczas warsztatów żywieniowych uczestnicy uczyli się dokonywać zdrowych wyborów, tworząc proste, prawidłowe jadłospisy z uwzględnieniem potrzeb żywieniowych w różnym wieku np. dla dzieci, młodzieży, czy seniorów. Rozmawiano o potrzebach żywieniowych w stanach chorobowych m.in. cukrzycy, nadciśnieniu i otyłości.
Warsztaty odbyły się w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.